in vrede leven met jezelf en je omgeving

 

Maria Steenman


In februari 2016 kwam ik voor het eerst in aanraking met EFT. Ik ben in gesprek met mijn zenleraar en vertel haar over het ongemak dat ik ervaar als ik in een groep ben. Ze gaat naast me zitten en begint te kloppen op een aantal acupressuurpunten. Al snel voel ik de spanning wegvloeien. Mijn interesse is gewekt. Ik ga op onderzoek uit want ik wil er meer van weten. Bij Gabrielle Rutten, EFT-behandelaar, arts en hoofdopleider van Novet volg ik de introductiecursus EFT. Ik merk dat ik nu iets in handen heb om daadwerkelijk lichamelijke klachten en negatieve emoties aan te pakken.  En ik  besluit de opleiding te volgen bij Gabrielle Rutten.  

In het kader van mijn opleiding volg ik leertherapie bij Gabrielle Rutten in Amsterdam, Jan Erik van Groen in Den Haag en Mathilde Bosker in Amsterdam. Alledrie zijn ervaren EFT-behandelaars. Nu ik ruim drie jaar met EFT bezig ben, heeft mijn leven een andere kwaliteit gekregen; fris en ontspannen. Ik verheug me erop anderen te helpen EFT toe te passen.

In juni 2017 heb ik de EFT- opleiding met succes afgerond. Tijdens de Leergang OPTIMAL EFT in 2018 leer ik de genezende kracht van het universum uit te nodigen om diep gewortelde stresspatronen te helen. 

 

Opleiding en Werkervaring 

Begin jaren '70 volg ik de Theaterschool om daarna tien jaar als mime-docente te werken in het onderwijs. Daarna kom ik in aanraking met zelfverdediging voor vrouwen en ga weerbaarheidstrainingen voor meisjes en vrouwen geven. Ik werk mee aan de ontwikkeling van verschillende programma's op dit gebied en schrijf mee aan een boek voor senioren. Later richt ik me  via mijn eigen trainingsbureau op beroepsgroepen die te maken hebben met agressie en seksuele intimidatie tijdens hun werk.

In 2013 volg ik de opleiding Supervisiekunde en werk een paar jaar met studenten op de Hogeschool van Amsterdam naast een baan in de gezondheidszorg.


Zenmeditatie

Als je openstaat voor dit moment, leer je elke dag iets nieuws

Met mediteren begin ik in de jaren tachtig. Al snel wordt het een gewoonte om elke dag een tijdje in stilte te zitten. Af en toe ga ik naar een weekretraite. Een intensieve training volgt als ik mee kan doen aan de Zenleraren opleiding van Jiun Hogen roshi op de Noorder Poort in Drenthe. In 2016 werd ik geordineerd tot Zenleraar.

In Abcoude en Bloemendaal begeleid ik wekelijks een Zengroep. Mocht je belangstelling hebben voor zenmeditatie, kijk dan op zenabcoude.nl of zenbloemendaal.nl  .